Doe mee aan de European Focus Day 2024!

Op 19 juni 2024 wordt wederom de European Focus Day georganiseerd. Deze dag is een initiatief van het EUCPN, het Europese netwerk voor criminaliteitspreventie, die met dit jaarlijkse evenement op de derde woensdag van juni aandacht wil vragen voor het voorkomen van woninginbraken.

Woninginbraken hebben een enorme impact op slachtoffers en zorgen voor onveiligheidsgevoelens bij inwoners. Samen verzetten we al jaren een hoop werk om het aantal woninginbraken terug te dringen. In de afgelopen twaalf jaar is het aantal woninginbraken flink gedaald. Toch vinden er jaarlijks nog steeds zo’n 23.000 woninginbraken plaats. Dus ondanks de daling mag de aandacht voor woninginbraken niet verslappen! In de zomerperiode zien we telkens een stijging van het aantal woninginbraken. Mensen zijn vaker van huis, gaan op vakantie en de stijgende temperaturen zorgen voor meer openstaande ramen.

Om u een idee te geven staan hieronder een aantal activiteiten die in de afgelopen jaren door gemeenten/politieteams zijn georganiseerd:

  • Vermelden van de European Focus Day op de website van uw gemeente
  • Inzet van de BuurTent / Infokraam Inbraakpreventie
  • Inzet van Buurtpreventieteams (flyeractie)
  • Inzet van Stadstoezicht met een voetjesactie
  • Inzet van een ex-inbreker in de wijk die tips & tricks deelt tijdens een informatiebijeenkomst voor bewoners
  • Start inbraakpreventiecampagne voor de komende zomerperiode
  • Controles op die dag (MOBA) en op hotspots

Kortom, er is heel veel mogelijk om het vorm te geven. Om u te ondersteunen bij deze acties hebben wij zowel een digitale als een fysieke toolkit samengesteld met:

  • Digitaal: de brochure, twee animatiefilmpjes, een 3 seconden filmpje voor de digitale abri, een poster.
  • Fysiek: de brochure, ansichtkaarten, sleutelhangers, stickers

Mocht u interesse hebben in campagnemiddelen uit de digitale of fysieke toolkit kunt u contact met ons opnemen. Als u een activiteit organiseert, laat het ons dan ook weten, dan zetten we het op de website www.europeanfocusday.nl. Deze landelijke site geeft een overzicht van alle activiteiten en is beschikbaar gesteld door het EUCPN. 

We hopen dat we er samen een geweldige dag van kunnen maken. Doorsturen van dit bericht is welkom. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.