Tips tegen woninginbraak

Tips tegen woninginbraak

(Een voet tegen een deur. Theo Korsten:)

GEBONK

THEO KORSTEN: Nou, deze is niet op nachtslot dus met deze deur kan je wellicht flipperen.

(Hij haalt een plastic pasje tussen het slot en het kozijn door.)

NOG MEER GEBONK

Nou, zo snel gaat het.
VOICE-OVER: Om dit te voorkomen heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie een campagne gelanceerd die laat zien dat je het inbrekers heel eenvoudig een stuk moeilijker kan maken.
Want ook nu nog komen inbrekers gemakkelijk binnen door middel van flipperen, hengelen of insluiping.
De nieuwe campagne geeft een aantal tips om ervoor te zorgen dat dit niet bij u gebeurt.
RODNEY BOS: Tip 1: Doe je voordeur op slot.
Daarmee voorkom je dat een inbreker kan flipperen of hengelen en dus op die manier heel eenvoudig toegang krijgt tot je woning.
Tip 2: Laat geen spullen in de achtertuin liggen waar een inbreker makkelijk op kan klimmen zoals een ladder of een prullenbak, want dat helpt hem gewoon om heel makkelijk op een eerste verdieping binnen te komen.
Tip 3: Zorg ervoor dat je schuur op slot is.
Veel inbrekers nemen geen gereedschap meer mee tegenwoordig maar maken gebruik, zoals zij het noemen, van wat de natuur hun biedt en pakken dus de spullen uit het schuurtje.
Tip 4: Zorg voor goede verlichting.
Binnenshuis met een timer, buitenshuis óf constant aan of ook met een sensor want een inbreker heeft een hekel aan verlichting.
Tip 5: Laat geen sieraden zomaar in het zicht liggen of je iPad of een fototoestel.
Inbrekers weten ook dat sieraden vaak in de slaapkamer liggen dus ja, dat is voor hen appeltje, eitje dus ook daarvoor: maak het ze niet te makkelijk.
VOICE-OVER: Toch gaat het al de goede kant op gerekend naar het aantal woninginbraken in Nederland.
BOS: We dalen 18 procent met de inbraken in Nederland maar we zien wel dat het nog veel meer kan want een op de vier woninginbraken vindt plaats omdat mensen hun deur niet goed afsluiten.
VOICE-OVER: Minister Opstelten hoopt daarom dat mensen door de campagne maatregelen zullen nemen zodat het aantal inbraken nog verder kan worden teruggedrongen.
BOS: Wat je wilt voorkomen, is dat je slachtoffer wordt van een inbraak.
Dat heeft een enorme impact, niet alleen op jouzelf, maar ook op je directe omgeving.
En door gewoon met deze tips aan de slag te gaan en ervoor te zorgen dat je het ze moeilijk maakt honderd procent voorkomen durven we nooit te garanderen gaat het dus wel bijdragen aan een daling van het aantal woninginbraken.