Straatroof

Straatroof is een vorm van diefstal met geweld. Het voorbeeld van een oudere mevrouw wiens tasje uit haar handen wordt gerukt is natuurlijk bekend, maar iedereen kan beroofd worden op straat. Dit gaat soms gepaard met geweld en dat kan een enorme impact hebben op slachtoffers.

Ben je slachtoffer geworden van straatroof? Doe dan altijd aangifte!

Hoe voorkom je dat je op straat wordt beroofd?

Let goed op je spullen wanneer je je op straat begeeft en let op je omgeving als je bijvoorbeeld je mobiele telefoon gebruikt.

Je kunt ook stappen nemen om te zorgen dat er weinig meer te halen valt. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld functies als ‘Zoek mijn telefoon’ die op veel mobiele telefoons beschikbaar zijn. Ook is het slim je mobiele telefoon of andere waardevolle spullen te registreren in de Stopheling app. Daarmee help je de politie bij het opsporen van de dader als je bent beroofd. De verloren spullen staan dan goed beschreven in de app. Mogelijk kunnen de spullen (en de dader) worden teruggevonden wanneer iemand deze probeert te verkopen, bijvoorbeeld aan een handelaar in tweedehands spullen.

Zie voor meer informatie over heling en de app de website www.stopheling.nl.

Maatregelen om straatroof te voorkomen

Naast de stappen die je zelf kunt ondernemen om te voorkomen dat je op straat wordt beroofd, worden ook op landelijk en lokaal niveau stappen gezet op straatroof te voorkomen.