Woninginbraak

Wanneer je thuis bent, wordt je huis onbewust bewaakt. Wanneer je op pad gaat, valt die "beveiliging" plotseling weg.  Alertheid is daarom geboden, vooral als het buiten langer donker is. Ga je van huis weg? Wees dan extra alert en doe goed je deur goed op slot, je ramen dicht en een lichtje aan. Doe alsof je thuis bent, ongeacht of je een paar uur of een paar weken weggaat. Laat koffiekopjes staan en zorg voor een bewoonde indruk door automatische verlichting. Denk ook aan het tuinhek en de schuur!

Slechts 5% houdt rekening met woninginbraak

Woninginbrekers zijn niet zo selectief als mensen soms denken. In ieder huis is er wel wat te halen en ze kijken er vooral naar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. 90 procent van de inbraken wordt gepleegd door een gelegenheidsinbreker die zijn slag slaat als de kans zich voordoet. Het type huis en moment van de dag doen er voor deze criminelen niet toe.

Voorlichtingsfilmpjes

Je kunt je hiertegen beveiligen en het criminelen een stuk lastiger maken om binnen te komen. Hoe je dat kunt doen laten we zien in een drietal voorlichtingsfilmpjes. Harm Alarm is de hoofdrolspeler in deze animatiefilmpjes. Tevens wordt aan het einde van elk filmpje opgeroepen om bij een verdachte situatie vooral 112 te bellen. Want 112, daar vang je boeven mee!

In de filmpjes wordt aandacht besteed aan de volgende drie handelingsperspectieven:

  1. Laat een lichtje aan, doe ramen dicht en draai deuren op slot
  2. Gebruik door het PKVW goedgekeurd hang- en sluitwerk
  3. Doe ook het tuinhek en de schuur op slot

We geven je per onderwerp nog een korte toelichting op de pagina van het filmpje.