Maak een back-up

Na een hack kun je al je gegevens kwijt zijn. Het is daarom heel belangrijk om regelmatig een kopie van je bestanden te maken.

  • Criminelen kunnen binnendringen en al je bestanden blokkeren. Ransomware blokkeert alle bestanden op je computer. Zorg dat je je back-up bewaart lós van je computer. Als een virus ook in de back-up komt heb je er nog niks aan. 
  • Een back-up maken werkt verschillend voor verschillende apparaten.
  • Kijk hier hoe je een back up maakt voor jouw telefoon of computer.
  • Voer de acties van Veiliginternetten.nl uit en vergroot je online veiligheid.

‘Cybercriminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om digitaal bij je in te breken. Jouw eigen gedrag bepaalt of je ze voor bent. Leer in dit filmpje hoe je cybercriminelen te slim af bent.’

‘In deze digitale wereld staat ons hele leven op onze telefoon of onze computer. Superhandig, maar niet zonder risico. Stel je voor dat je je telefoon of computer opeens niet meer in kunt?’

‘Alles staat er op, voor mijn schoolwerk, foto’s..’
‘Het vervelendste is foto’s, herinneringen..’
’Allemaal foto’s die wel emotionele waarde hebben, dus dat zou ik niet leuk vinden.’
‘Mijn telefoon, mijn adresgegevens, gegevens van contacten.’
‘Vroeger had ik foto’s gewoon allemaal lekker ingeplakt, en die heb ik dan gelukkig nog. Maar de foto’s nu, ja dat is allemaal digitaal.’

‘En wanneer heb je voor het laatst een back-up gemaakt?
‘Ehm..een maand geleden.’
‘Ik ben er niet zo goed mee om standaard van ‘dan en dan doe ik dat eventjes’, nee.
‘Ja, maar mijn opslag zit altijd vol’

‘Het kan in een seconde gebeurd zijn. Je telefoon valt in het water of je gooit koffie over je laptop. Al je gegevens weg. Maar het hoeft geen ongelukje te zijn. Het kan ook zijn dat cybercriminelen je apparaat hacken met ransomware. En dan krijg je je gegevens alleen terug tegen betaling.
In al deze gevallen ben je gered met een recente back-up. Een back-up is een kopie van de bestanden die je op dat apparaat hebt staan. Als je computer gehackt is heb je de back-up nog achter de hand.

De helft van de mensen geeft aan dit regelmatig te doen. Die andere helft dus niet. Sterker nog: 20 procent van de mensen zegt vrijwel nooit een back-up te maken. Dat zijn nog steeds miljoenen mensen.

Een back-up kan je maken op je eigen externe harde schijf. Zorg dan wel dat je die ook weer loskoppelt van het apparaat. Want als het virus ook op die schijf komt, heb je er nog niks aan.

Je kan ook kiezen voor cloudopslag. Dan zijn je bestanden veilig bewaard op het internet. Cloudopslag is er allerlei soorten en maten. Je hebt gratis en betaalde diensten. Maar zorg dat je altijd een partij kiest die je beschermt tegen ransomware.’

‘Zorg dat je jezelf beschermt tegen ongelukken en cybercriminelen. Maak altijd een back-up van je bestanden.
Doe dat op je eigen externe harde schijf, of in de cloud op het internet.

Een back-up maken werkt verschillend voor verschillende apparaten. Kijk op veiliginternetten.nl hoe je een back-up maakt voor jouw computer of telefoon.

En kijk ook onze andere filmpjes over hoe je criminelen te slim af bent.’