Gebruik een virusscanner

Cybercriminelen kunnen kwaadaardige software op je computer of telefoon installeren via links of bijlages in e-mails, apps, SMS en links op websites. Een virusscanner controleert je apparaat op allerlei narigheid, zoals virussen, malware, en kwaadaardige apps.

  • Je hebt gratis en betaalde virusscanners, zoek er één die bij jou past.
  • Kijk in de appstore of een virusscanner vaak gedownload is en zoek recensies op.
  • Installeer een virusscanner op je computer, tablet en smartphone.
  • Klik hier voor meer informatie over virusscanners.

Meer informatie en tips

‘Cybercriminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om digitaal bij je in te breken. Het is aan jou of je ze vóór bent. Leer in dit filmpje hoe je cybercriminelen te slim af te bent.

In deze film starten we met een teller die begint te lopen en de hele film boven in beeld blijft.

‘Het internet is een fantastische plaats voor het uitwisselen van informatie Denk aan het laatste nieuws, of de beste tweedehands spullen. Of dat schattige plaatje van ons favoriete dier.
Helaas is het internet ook een bron van kwaad. Zoals malware: dit is een verzamelnaam voor onder andere computervirussen. Allemaal programma’s die jouw apparaten willen infecteren met ellende.
En daarom wil ik het met jou hebben over de virusscanner.’

‘Ehmm..ja op mijn telefoon zal een viruscanner zitten, neem ik aan.’
‘Ja, maar die zegt elke keer dat ik ‘m moet vernieuwen en ik heb geen idee hoe ik dat nou weer moet..’ ‘Nee, dat heb ik niet inderdaad, nee dat niet. Op m’n telefoon, m’n laptop, nee eigenlijk niet, nee.
‘En weet je eigenlijk wat een virus doet?’

‘Ja dat weet ik wel, daarom ben ik er bang voor.’
‘Ja, die kan alles in de war gooien, dat wel.’
‘Nou, ik weet dat er echt heel veel rare dingen kunnen gebeuren en dat echt al je gegevens waarschijnlijk gehackt kunnen worden, maar ik heb mij er nooit echt in verdiept ofzo.’

‘40 procent van de Nederlanders heeft geen virusscanner. Dus dat zijn miljoenen onbeschermde apparaten. En dat terwijl een virusscanner jouw apparaten, èn jou, beschermt.

‘Je computer, tablet en telefoon liggen 24 uur per dag onder vuur van criminelen. Op allerlei manieren proberen ze via het internet je apparaten te besmetten. En dat doen ze met bijvoorbeeld een ‘gewoon’ computervirus, een computerworm, een Trojaans Paard, keylogger of zelfs spy- en ransomware.

En als ze binnen zijn, dan kunnen de criminelen bijvoorbeeld je computer gijzelen. En dan krijg je je gegevens pas terug als je ze losgeld betaalt. Of ze kijken mee en zien wat je typt. Dus ook je wachtwoorden of bankgegevens.

‘De afgelopen jaren is het aantal virussen geëxplodeerd.
‘En om je te beschermen tegen dit soort bedreigingen, is een virusscanner essentieel. Dit is software die je bestanden scant vóórdat je ze opent. Op die manier krijgen virussen geen kans om je systeem binnen te dringen.’

‘Dus neem die virusscanner! En welke je neemt, dat hangt af van jouw wensen. Er zijn gratis en betaalde diensten. Dus kies er eentje bij jou past.

Een computervirus heb je zo opgelopen. Neem dus geen enkel risico en installeer een virusscanner. Kijk in de appstore of een virusscanner vaak gedownload is, en zoek recensies op. je zal zien dat een virusscanner die bij jou past niet per se geld hoeft te kosten.
En kijk ook op veiliginternetten.nl om te zien waar een goede virusscanner aan moet voldoen!’

‘En die teller hierboven? Dat is het aantal stukjes malware dat is gemaakt sinds jij dit filmpje bent gaan kijken.’
En kijk ook de andere filmpjes over hoe je cybercriminelen te slim af bent.’