Senioren en Veiligheid

Oplichters worden steeds slimmer. Ze verzinnen steeds weer nieuwe manieren om mensen van hun privégegevens of bezittingen te beroven. Tijdens de coronacrisis zien we bijvoorbeeld oplichters die zich voordoen als verpleger en u zogenaamd komen prikken. Of een bankmedewerker die even bij u langskomt, omdat u niet naar de bank kunt komen. Iedereen kan slachtoffer worden van dergelijke trucs, ook ouderen.

Daarom hebben het ministerie van Justitie en Veiligheid en zijn partners de handen ineengeslagen om voorlichting te geven over de verschillende methodes van deze oplichters. Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom stond in 2023 de maand april weer helemaal in het teken van Senioren en Veiligheid. Er zijn in die maand een viertal bijeenkomsten georganiseerd.  Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ is er tijdens de bijeenkomsten aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit zoals meekijken bij pinnen, babbeltrucs, Spoofing, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes).

Op deze website vindt u informatie over de meest voorkomende methodes die criminelen gebruiken. En krijgt u tips om dergelijke oplichting te voorkomen.